IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да кредитира МВФ, който от своя страна да финансира еврозоната

Това е един от начините за заобикаляне на забраната за ЕЦБ да кредитира директно правителства, като идеята в момента се обсъжда, разкрива Ройтерс

08:00 | 18.11.11 г. 8
ЕЦБ може да кредитира МВФ, който от своя страна да финансира еврозоната
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
По време на Бретън Уудската Конференция бива учреден МВФ, както и предшествениците на Световната банка и Световната търговска организация. Господата от Бретън Уудс прекрасно знаели, че по-слабите страни ще пострадат в резултат на плановете им. МВФ, а по-късно и Световната банка, е награден с ролята да предоставя заеми на тези страни. Заемите били придружени с условия, които включват сурово орязване на социалните разходи, последиците от което засягат образованието и здравеопазването. На практика МВФ и Световната банка погребват развиващите се страни в дългова яма. Такъв дълг, че те никога не биха били способни да изплатят лихвите по заема, да не говорим за основната му сума. И веднъж попаднала в безизходна позиция, страната е принудена да продава всичко, което има (в частност руда и нефт), най-често на американски корпорации!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Вариантът изкупуването да стане от ЕЦБ, подобно на ФЕД в САЩ, е неработещ, защото би се превърнал в пореден фактор, пораждащ страх, а не спасение. Печатането на пари не връща доверието във валутата, която се печата. Очевидно разпадането на евро-зоната е просто въпрос на време, и тогава с българския валутен борд е свършено. Би изчезнала котвата за която се държи самото евро. Обективният факт е, че в настоящия момент единната валута е един от най-рисковите активи, за които можеш да вържеш собствената валута. Това е просто хазарт. Връзваш се за нещо от типа: Евро има, Евро немаГърция вече изпитва на свой гръб какво значи да имаш европейски приятели, които предлагат заеми и в същото време налагат екстремни орязвания на държавния бюджет. Тези приятели са толкова сигурни в правотата на решението си, че позволяват на подивялото си куче-спасител МВФ да отхапе своя дял от гръцката трагедия. Между другото, това също значи и че еврото сега е подпомогнато от МВФ. Щеше да е смешно, ако не беше толкова трагична реалност.Ирландия, Португалия и Испания също изпадат в затруднена ситуация. Докато са обвързани с еврото, те не могат да девалвират валутата си. Еврото сега действа като натрапен невидим обменен курс между страните. Същите страни се сблъскват с двоен проблем. Първо, те трябва да редуцират дълговете си до договорените европейски нива и, второ, те трябва да избягват нови дългове в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Един много логичен въпрос се задава в полза на конспирациите: "Можете да отидете на екскурзия в конгреса на САЩ и да послушате дебатите, но във времето, когато заседава ръководството на МВФ журналистите не ги пускат дори да се доближат до сградата." Защо е така? Защото конгресът на САЩ дреме и си убива времето в празни приказки точно като родното ни велико народно събрание, докато интересните неща се случват на Уолстрийт. Политиците не се избират за да защитават обикновенния гражданин и неговите интереси, нито държавата и нейните, а интересите на големите местни или национални икономически, дори понякога престъпни групи, които имат достатъчно пари, за да си платят за това. По дефиниция държавата е договор, в които гражданите се отказват от част от своите права /да не крадат и да не убиват/, за да получат останалите си правно гарантирани /да не бъдат ограбени и убити/. Но това е само рекламата. Функцията на държавата е да пази самата себе си - тоест елита, който я поддържа, управлява и се самовъзпроизвежда. Лицето на този елит са политиците, те имат представителна функция и предназначението им е изключително декоративно и камуфлажно. Политици рядко влизат в затвора, защото все пак икономическите групи зад тях ги пазят. Обикновено осъждат някой провинил в непослушание за назидание на другите политици, да не забравят кой и защо ги е изпратил там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Вижте, има един много важен въпрос, свързан с европейската дългова криза, който обаче остава извън фокуса на вниманието и липсва информация по него. Хайде да го обсъдим.КЪМ КОГО СА ДЪЛГОВЕТЕ? Кой е кредиторът?Изведнъж се оказа, че всички държави са затънали в дългове и започват да се сриват. Но как така всички едновременно дължат? Целият свят е потънал в дълг и ще фалира, а няма кредитодател? То това е математически невъзможно. Взаимно ли си дължат? Че ако е така да си опростят взаимно задълженията и няма да има европейски капиталипсис.Към кого е дългът на Италия? Това медиите някак си пропускат да го уточнят. Да, знам, че ако попитам, ще ми дадат списък, дълъг няколко километра, съдържащ хиляди имена. Но това е прах в очите. Ако се отсее информацията, и се съкратят (математически) взаимните дългове, накрая ще се окаже, че някои в кризата е в обратната позиция на кредитор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Абсолютно съм съгласен. Какво място има тук МВФ? Очебийна манипулация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
simo.smo
преди 12 години
Цялата история е смехотворна, защото те закона могат да си го променят и е безумно да го заобикалят в тоя случай. Единственото, което ми прави впечатление е, че заобикаляйки го ще дадат едни огромни пари на МВФ и после ще чакат МВФ да им ги върне ако реши.. Това ми звучи все едно да имам 10 лв и да искам да си купя хляб, но вместо да си купя хляба да ги дам на Иван и после да го заведа с мен в магазина и да почна да му се моля - купи ми тоя хляб, моля те, моля ... Цялата история е толкова абсурдна, че очевидно развият ли се така нещата се цели нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 12 години
Пък на това дето го описват не му ли се викаше "заобикаляне на закона". *** той закона и в ЕС май е врата у полето. Като ти пречи я заобикаляш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Това би било поредната кръпка на балона, който продължава да се надува. Един такъв кръговрат не може да е решение. Даже се чудя как може ЕЦБ вече да се ползва с голямо доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още